Oeh wat heb ik lekkere falafel gegeten op vakantie in Israël, ik kreeg er geen genoeg van! Op vakantie ga ik altijd graag kookwinkels naar binnen op zoek naar iets speciaals dat wij in Nederland niet verkopen en voula, daar was mijn falafel schep! Een soort van ijsschep maar dan voor het vormen van falafel bolletjes, volstrekt overbodig, want de bolletjes zijn ook prima met de hand te vormen maar wel super leuk. Dus de falafel schep ging natuurlijk mee naar huis 😉
Thuis ben ik meteen aan de slag gegaan en maakte in onderstaand recept. Heerlijk, good memories! <3
Deze falafel is lekker in een pitabroodje of zelfgemaakt plat brood uit de pan met sla en tzatziki saus of als hapje van de mezze.
Ingrediënten
- 400 gr Kikkererwten uit blik
- 2 teentjes Knoflook geperst
- 1 tl Chilipoeder
- 1 Citroen te gebruiken voor het sap
- 1 el Bloem
- 1 tl Komijnpoeder
- 1 handje Peterselie
- Zeezout
- Olijfolie
Porties: falafel bolletjes
Instructies
- Laat de kikkererwten uitlekken, leg ze in een kom en pureer ze met de staafmixer.
- Voeg de geperste knoflook, chilipoeder, citroensap, komijnpoeder een handje fijngehakte peterselie en een snufje zout toe aan de erwten en mix dit goed door elkaar.
- Roer de eetlepel bloem door het beslag. Vind je het deeg nog te nat? Roer er dan wat extra bloem doorheen.
- Maak je handen nat en maak +/- 20 falafel balletjes van het deeg, die je vervolgens plat drukt tot ongeveer 1 cm dikte. Je kunt er ook grotere burgers van maken.
- Leg de platgedrukte balletjes op een met bloem bestoven snijplank en laat deze ongeveer 30 minuten opstijven in de koelkast. Heb je grotere burgers gemaakt? Laat deze dan ongeveer 60 minuten opstijven in de koelkast.
- Verwarm een scheut olijfolie in een koekenpan en bak als de olie goed warm is je balletjes aan beide kanten mooi bruin.
Deel dit Recept
Mogelijk doorWP Ultimate Recipe