Een fruitvlaai lust iedereen! Dit is het basisrecept voor het maken van verschillende soorten fruitvlaai. Ik maak dit recept graag met kersen, maar appel, (zwarte) pruimen, abrikoos, bessen of gemengd fruit kan ook!
Dit recept is voor 1 grote vlaai met een doorsnede van 28 cm, of voor 2 kleinere vlaaitjes ieder met een doorsnede van 24 cm.
Ingrediënten
- 250 gr speltbloem/ tarwebloem
- 35 gr Roomboter
- 20 gr Verse gist (Of 1 zakje gedroogde gist)
- 3 snufjes Zout
- 45 gr Rietsuiker
- 4 gr Vanillesuiker
- 120 ml Melk
- 1 pot Vlaaivulling kers (of kies voor een andere vlaaivulling)
Porties:
Instructies
- Eerst maken wij het deeg. Doe de bloem in een kom en verkruimel eerst de boter door het meel. Verkruimel daarna op dezelfde manier de verse gist (of voeg je zakje gedroogde gistpoeder toe). Meng daarna het zout, suiker en de melk er doorheen. Kneed dit geheel tot een luchtig deeg. Vorm 2 bolletje van het deeg. 1 bol met 2/3 van het deeg en 1 bol met 1/3e van het deeg. Laat de bolletjes onder een vochtige theedoek 30 minuten rijzen.
- Rol je deeg voor de bodem (de grote bol) uit zodat het mooi in je vlaaivorm past. prik een aantal gaatjes in de bodem en laat de bodem weer even rijzen zodat je bodem ligt gezwollen is.
- Vul je bodem voor driekwart met vlaaivulling.
- Verwarm je oven voor op 180 graden Celsius.
- Rol de kleine bol uit en vorm hier een raster van voor een raster vlaai of verzin een andere vorm voor de bovenkant van je vlaai (ik koos voor twee vlechten en een vlaai met blaadjes, zie foto's).
- Plaats je vlaai in het midden van je voorverwarmde oven en bak in 20-25 minuten goudbruin. Laat je vlaai goed afkoelen en daarna is het zeker weten genieten!
Deel dit Recept
Mogelijk doorWP Ultimate Recipe