Afgelopen weekend heb ik samen met Marjolein een avond in de keuken gestaan om een Indonesische rijsttafel te maken. Erg lekker en gezellig om verschillende gerechtjes te maken en te eten! Hieronder de recepten van de gerechtjes die wij gemaakt hebben:
Sambal Goreng Boontjes
Ingrediënten: 250 gram snijbonen, 2 uien (fijngesneden), 1 teentje knoflook (fijngehakt), 1 tl sambal trassi, 1 tl laos, 1 tl Javaanse suiker, 1 spriet sereh, 1 salamblaadje, 1/8 blok santen (kokos), 2 el olijfolie, snufje zout.
Was de bonen, snijd de uiteinden er vanaf en snijd ze in 4 stukjes. Kook de bonen en laat ze daarna goed uitlekken.
Mix de ui, knoflook, sambal, laos, suiker en zout. Fruit dit met olie aan in een pan.
Voeg er de boontjes aan toe en doe er vervolgens het blokje santen, de sereh (snijd de spriet één keer spriet in de lengte door en één keer in de breedte) , de salam, en een scheutje water bij.
Laat het gerecht ongeveer 6 minuten stoven. Verwijder voor het opdienen de sereh en het slamblaadje.
Smoor van rundvlees
Ingrediënten: 500 gr. rundvlees, peper, zout, nootmuskaat, 1 gesnipperde ui, 1 tl sambal trassi, 1 tl laos, 1 salamblad, 2 el boter, 3 el ketjap, sap van een halve citroen.
Snijd het vlees in grove blokjes en bestrooi het met zout, peper en nootmuskaat.
Bak het vlees kort aan in een pan samen met de uien, sambal, laos, het sambalblad en 1/4 liter water. Laat het vlees zeker 2 1/2 uur zachtjes koken en voeg geregeld water toe. Door deze lange kooktijd zorg je ervoor dat het vlees lekker mals en zacht wordt.
Maak de saus voor het serveren af met de ketjap en het citroensap.
Saté van kip
Ingrediënten: 250 gr. kipfilet, 2 gesnipperde uien, 3 gesnipperde teentjes knoflook, 1 tl ketoembar, 1/2 tl djinten, 1 el Javaanse suiker, 1 el ketjap, citroensap van een halve citroen, zout.
Snijd de kip in blokjes. Wrijf de uien, knoflook, ketoembar, djinten, suiker, ketjap, citroensap en een snufje zout, tot een marinade en laat de blokjes kip hierin trekken.
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Leg de kip in de marinade in een ovenschaal en zet deze 30 minuten (tot de kip goed gaar is) in de oven.
Tempé goreng a la Marjolein
Ingrediënten: 1 blok tempé (in blokjes), olijfolie, 1 teentje fijngehakte knoflook, 1 blaadje salam, 2 blaadjes laurier, 2 fijngesnipperde sjalotjes, 1 el ketjap, 1 el sambal manis, 3 schijven verse laos.
Snijd de tempé in blokjes, frituur de blokjes in een hapjespan met een klein laagje olie goudbruin. Laat de tempé uitlekken op keukenrol.
Bak de tempé daarna in een pan en voeg de knoflook, de blaadjes salam en laurier, de fijngesnipperde sjalotjes, de schijven laos, en de sambal en ketjap toe. Laat dit op een laag vuur bakken zodat alle smaken goed in de Tempé zijn getrokken. Haal voor het serveren de schijven laos en de blaadjes salam en laurier uit de tempé.
Serveren met rijst, groenten in zuur en een grote bak kroepoek.