Baked Alaska
Voor ‘Budel aan de Kook’, een gezellig evenement waarbij je verschillende gangen eet op verschillende adressen bij mensen thuis, maakte ik samen met een vriendin dit mooie nagerecht. Wij besloten kleine porties te maken, optie is ook om één grote taart te maken, gebruik dan één grote kom i.p.v. de muffinvorm in de receptbeschrijving. Wij maakten een fruitige en een chocolade versie. Hieronder beide recepten. Have fun met het maken, met het opdienen en vooral met het opeten van dit ponkstuk 🙂
Porties Prep Tijd
12personen 2uur
Passieve Tijd
1nacht vriezer
Porties Prep Tijd
12personen 2uur
Passieve Tijd
1nacht vriezer
Ingrediënten
Instructies
  1. Neem het ijs uit de vriezer. Bekleed de binnenkant van je kom (voor als je één grote baked alaska maakt) of de binnenkant van je muffinvorm (voor de kleine versie, zoals wij gemaakt hebben) met huishoudfolie.
  2. Snij nu je cake in dunne plakken van ongeveer 0,5cm dik. Bekleed de binnenkant van je kom / muffinvorm met plakken cake en druk aan, zorg dat er geen gaatjes open blijven. Het is een puzzelwerkje maar je krijgt wel een heel mooi resultaat.
  3. Snij voor de chocoversie je chocoladereep in kleine stukjes en roer deze door het zacht geworden ijs. Voor de fruitige versie, roer je je verse frambozen door het vanille-ijs (houd er een paar apart voor de garnering) en schraap je de vanille uit het stokje en roer je deze ook door je ijs voor een extra lekkere smaak.
  4. Besmeer de binnenkant van je gevulde cakevorm met jam voor de fruitversie of hazelnootpasta voor de chocoladeversie.
  5. Vul nu je met cake beklede kom / muffinvorm met ijs. Maak je vorm niet te vol er moet namelijk nog een plakje cake bovenop om het ijs af te sluiten. Voor de kleine versie gebruikten wij een glas om rondjes mee uit te steken die precies de muffingrootte hebben.
  6. Dek je gevulde vorm af met een vel huishoudfolie en plaats voor minimaal 1 nacht in de vriezer.
  7. Als garnering maakte wij karamelnestjes. Deze kunnen tevens voorbereid worden mits ze bewaard worden in een luchtdichte box. Vet de bolle kant van je soeplepel in met boter. Doe een flinke laag suiker in een steelpan en zorg dat deze goed verdeeld is over de bodem. Zet de pan op hoog vuur en roer met een eveneens beboterde eetlepel totdat de suiker gesmolten is. Laat de vloeibare suiker rustig kleuren tot ‘karamelkleur’. Draai het vuur uit, Schep met de keukenlepel de vloeibare karamel uit de pan en laat deze in dunne draden over je soeplepel lopen terwijl je de soeplepel heen en weer beweegt. Laat het kort uitharden en afkoelen en schuif dan voorzichtig je karamelmandje van de lepel.
  8. De dag waarop er gesmikkeld gaat worden….. Haal de ijstaartvorm(pjes) uit de vriezer en stort ze om op een bord.
  9. Doe 75 gr eiwit, 120 gr suiker en 1 el citroensap in een vetvrije kom. Klop dit 10 minuten met een mixer op de hoogste stand tot een glanzend en stevig eiwitschuim.
  10. Strijk met een eetlepel het eiwitschuim over je cakebol(letjes), en brand het schuim goudbruin met de brander.
  11. Garneer je fruitige Baked Alaska met de frambozen, besjes en granaatappelpitjes, voeg grof gehakte pistachenootjes en voeg je karamelnestje toe. Garneer je chocolade Baked Alaska met blokjes chocolade, grof gehakte pistachenootjes en voeg je karamelnestje toe.
Notities