Linzer vlaai
Dit recept is voor 2 vlaaitjes met een doorsnede van 24 cm of 1 vlaai met een doorsnede van 28 cm.
Prep Tijd
60min
Prep Tijd
60min
Ingrediënten
Deeg
Vulling
Voordat de vlaai de oven in gaat
Instructies
  1. Meng het meel, pakpoeder, suiker en het zout op je werkblad door elkaar. Als het goed gemengd is maak je er een bergje van met een kuil in het midden.
  2. De eieren (eiwit en eigeel) gaan in het kuiltje. Snijd de boter in blokjes en leg de boter aan de rand van je meelmengsel. Je vulkaan is geboren 😉
  3. Voeg je eetlepels melk ook toe in de kuil. Kneed je vulkaan daarna totdat je een vaste bol hebt. Dit kneden is leuk maar duurt ook even, neem er goed de tijd voor. Druk de muis van je hand in het deeg, duw het deeg uit en klap het daarna weer dubbel, herhaal dit totdat je een mooie gladde bol deeg hebt. Om wat meer lucht in je deeg te krijgen kun je je bol ook uitslaan op de tafel door hem om de tafel te gooien en daarna weer dubbel te klappen.
  4. Verdeel je bol deeg nu in stukken: 2/3 voor de bodem 1/3 voor de bovenkant.
  5. Leg je vlaaiplaat op de kop op een vel bakpapier, trek met een potlood een lijn langs de vlaaiplaat. Je weet nu hoe groot je de bol moet uitrollen voor de bodem.
  6. Leg je deeg op het bakpapier, leg een vel plastic folie los over je deeg (zodat het deeg niet aan je roller plakt). Rol nu je deeg uit tot het juiste formaat.
  7. Leg nu het deeg voor de bodem op het bakpapier in de vlaaivorm. Prik een aantal gaatjes in de bodem met een vork.
  8. Vul de bodem voor 2/3 met de vulling.
  9. Verwarm je oven voor op 175 graden.
  10. Rol je deeg uit voor de bovenkant van je vlaai. Maak hier stroken van of een andere vorm die jij leuk vindt 😉 Maak de rand van de vlaaitjes nat met een beetje water, leg je top, de stroken of je andere creatie er boven op. Bestrijk met een beetje eigeel (let op, niet te veel je wilt geen omelet op je vlaai..) en decoreer met amandelschaafsel.
  11. Bak je vlaai in 30-40 minuten in het midden van je oven gaar. Houd je vlaai goed in de gaten zodat hij niet te donker wordt.
  12. Goed af laten koelen en het feest kan beginnen. p.s. eigenlijk is de vlaai de dag na het bereiden het lekkerst!