Puddingbroodjes
Eindelijk hebben we Roel’s favoriete gebakje gemaakt, puddingbroodjes! Roel is inmiddels een echte kenner op dit gebied en heeft genoten van deze broodjes, dus ik zou zeggen, bakken maar!
Porties Prep Tijd
6Broodjes 2uur
Porties Prep Tijd
6Broodjes 2uur
Ingrediënten
Voor het deeg van je broodjes
Voor de banketbakkersroom
Instructies
De broodjes
  1. Verbrokkel je verse gist en los deze op in 50 ml van de lauwwarme melk, laat 10 minuten staan om de gist te activeren.
  2. Meng je tarwebloem met de basterdsuiker en het zout. Maak op je werkblad een ring van je tarwebloemmengsel en giet het gistmengsel samen met de overgebleven melk (100ml) in het midden van de ring.
  3. Draai nu rustig met je hang cirkeltjes langs de binnenkant van je bloemring, zodat je er steeds wat van het melk en gistmengsel aan toevoegt. Doe dit rustig en draai rondjes totdat al het vocht is opgelost en je een mooi deeg krijgt. Kneed het deeg goed door.
  4. Breek je boter in kleine stukjes en voeg al knedend beetje bij beetje je boter toe. De boter mag niet direct in aanraking komen met het gist, daarom voegen wij dit nu past toe. Kneed door totdat je deeg niet meer plakt.
  5. Verdeel het deeg in 6 bolletjes. Sla je bolletjes plat met een deegroller en rol er ovaaltjes van. Bestrijk de helft van je ovaal met olie en klap je ovaal dubbel.
  6. Bedek een bakplaat met bakpapier. Leg hier je broodjes op. Bedek je broodjes met een vochtige warme theedoek en laat ongeveer 1.5 uur rijzen op een warme plek (bijvoorbeeld op de verwarming). Tijdens het rijzen maak je de banketbakkersroom (zie hieronder).
  7. Verwarm je oven voor op 240 graden Celsius en bak je broodjes in 10 minuten gaar en goudbruin. Let op, je broodjes kleuren snel dus blijf erbij.
  8. Laat je broodjes goed afkoelen en snij ze open daar waar je ze bestreken hebt met de olie, hier plakt het deeg niet aan elkaar.
  9. Als je broodjes helemaal zijn afgekoeld kun je ze vullen met de banketbakkersroom (zie hieronder).
De banketbakkersroom / pudding vulling
  1. Zet een pannetje met 450 ml melk op het vuur. Haal het merg uit het vanillestokje, voeg je vanillestokje en het merg toe aan de melk en laat het geheel zachtjes koken.
  2. Meng in een kom 50 ml melk samen met je suiker en eidooiers goed door elkaar met een garde. Voeg daarna de maizena toe en klop nog even goed door.
  3. Zeef je vanillestokje uit de kokende melk en giet nu de helft van de kokende melk op het mengsel in je kom. Klop goed door met je garde.
  4. Giet nu het hele mengsel uit je kom terug in je pannetje met kokende melk. Blijf goed kloppen zodat er geen klontjes ontstaan en laat het geheel 2 minuten zachtjes doorkoken terwijl je met je garde blijft kloppen.
  5. Giet nu het gehele mengsel in een ovenschaal en leg er direct een vel doorzichtige huishoudfolie op. Zorg dat de folie direct op de pudding ligt zodat er geen vel op de pudding kan ontstaan.
  6. Laat je pudding eerst buiten de koelkast en daarna in de koelkast helemaal afkoelen.
  7. Als je je broodjes gaat vullen klop dan eerst je afgekoelde pudding goed op met een mixer zodat deze luchtig wordt. Vul een spuitzak met een grote spuitmond met kartels met je opgeklopte pudding en spuit deze voorzichtig in je broodjes. Bestrooi als finishing touch je broodjes met poedersuiker, voel jezelf een meesterbakker en genieten maar 😉
Notities