Deze puddingkruimelvlaai zal ik nog vaak gaan bereiden in mijn leven, dit is namelijk de lievelingsvlaai van mijn vriend. Romige pudding, met crunchy kruimels die volgens Roel ‘poppen’ als je erop bijt. Het liefst wordt deze goed koud gegeten met lekker veel pudding als vulling.
Dit recept is voor 1 grote vlaai met een doorsnede van 28 cm, of voor 2 kleinere vlaaitjes ieder met een doorsnede van 24 cm.
Ingrediënten
Deeg
- 250 gr speltbloem/ tarwebloem
- 35 gr Roomboter
- 20 gr Verse gist (of 25 gr gedroogde gist)
- 3 snufjes Zout
- 45 gr Rietsuiker
- 4 gr Vanillesuiker
- 120 ml Melk
Vulling
- 3/4 liter Melk
- 100 gr Suiker
- 1 zakje Puddingpoeder, vanillepudiing (imperial)
Porties: vlaai
Instructies
- Eerst maken wij de kruimels. Laat de roomboter in een pannetje smelten. meng de volgende ingrediënten in een kom onder elkaar: meel, suiker, vanillesuiker, zout, kaneel. Voeg de gesmolten boter toe en kneed hier kruimels van. De kruimels mogen best groot zijn.
- Dan maken wij het deeg. Doe de bloem in een kom en verkruimel eerst de boter door het meel. Verkruimel daarna op dezelfde manier de verse gist (of voeg je zakje gedroogde gistpoeder toe). Meng daarna het zout, suiker en de melk er doorheen. Kneed dit geheel tot een luchtig deeg. Vorm een bolletje van het deeg en laat het onder een vochtige theedoek 30 minuten rijzen.
- Tijdens het rijzen maken wij de pudding vulling. Maak een stevige pudding door de ingrediënten voor de vulling te mixen, volg de instructies op de verpakking van de pudding. Als de pudding klaar is leg je losjes een vel huishoudfolie op de pudding, zorg dat er geen luchtbellen onder het vel ontstaan (dit om een vel op je pudding te voorkomen). Laat je pudding even afkoelen, maar laat het niet helemaal koud worden, dan is je pudding namelijk te stijf.
- Rol nu je deeg uit zodat het mooi in je vlaaivorm past. prik een aantal gaatjes in de bodem en laat de bodem weer even rijzen zodat je bodem ligt gezwollen is.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Vul je bodem nu voor 2/3e met pudding. Verdeel daarna de kruimels over de pudding.
- Bak je vlaai in het midden van je voorverwarmde oven in 20-25 minuten goudbruin. Laat hem daarna goed afkoelen en het feest kan beginnen!
Deel dit Recept
Mogelijk doorWP Ultimate Recipe