In februari 2017 ben ik met een groep leerlingen van de middelbare school waar ik werk naar Uganda geweest om daar een aantal projecten te bezoeken en de handen uit de mouwen te steken waar wij dat konden. Tijdens deze reis hebben wij ook de Ugandese eetstijl en gerechten leren kennen.
Tijdens een kookles leerden wij Rolex bereiden, niet het horloge maar een Chapati, soort van hartige pannenkoek, met een omelet. De Ugandese Rolex! Lekker als Lunch!
Ingrediënten
- 250 gr Bloem (voor de chapati)
- 1/2 glas Water (voor de chapati)
- 1 snufje Zout (voor de chapati)
- 1 scheutje plantaardige olie (voor de chapati)
- 5 Eieren (voor de omelet)
- 1 scheutje Melk (voor de omelet)
- 2 Uien fijngehakt (voor de omelet)
- 2 teentjes Knoflook fijngehakt (voor de omelet)
- 1 Wortel geraspt (voor de omelet)
- 1 groene paprika in dunne reepjes (voor de omelet)
- Peper en zout (voor de omelet)
- 2 Rijpe avocado's (voor de guacamole)
- 1 Ui Gesnipperd (voor de guacamole)
- 1 teentje Knoflook Gesnipperd (voor de guacamole)
- 2 Tomaten in hele kleine blokjes (voor de guacamole)
- 3 el citroensap (voor de guacamole)
- 2 el Verse Koriander (voor de guacamole)
- Peper en zout (voor de guacamole)
Porties: personen
Instructies
- Meng alle ingrediënten voor de chapati in een kom tot een goed en stevig beslag. Is je deeg te droog, voeg dan wat extra water toe. Is je deeg te nat, voeg dan wat extra bloem toe. Maak bolletjes van het deeg ter grote van een kleine Nederlandse gehaktbal. Bestuif je werkblad met bloem en rol de bolletjes uit in een rondje. Ieder rondje is straks 1 stuk 'brood' voor om je omelet. Hoe dunner je het deeg rolt des te knapperiger zal je chapati straks worden.
- Zet een wok op laag vuur en bak het uitgerolde deeg aan beide kanten goudbruin in een beetje plantaardige olie. blijf het geef bewegen om omdraaien zodat het niet gaat verbranden. Je chapati is nu klaar, leg het op een bord en laat het rusten.
- Dan maken wij nu de guacamole. Snijd de avocado's door en verwijder de pit. Prak het vruchtvlees in een kom. Snipper je ui, knoflook en tomaat heel fijn en roer samen met het citroensap en peper en zout door de avocado. Proef en voeg zo nodig extra zout en peper toe.
- Mix de ingrediënten voor de omelet in een pan. Bak deze in 4 delen zodat je 4 mooie ronde omelet's krijgt. De omelet moet net iets kleiner worden dan je chapati.
- Pak een bord, leg hier 1 chapati op met daarbovenop een omelet. Rol dit op en serveer met de guacamole. Je lunch is klaar!
Deel dit Recept
Mogelijk doorWP Ultimate Recipe
2 comments
Ik heb een kleine 3 maand in Uganda gewoond, en daar maakte ze nooit Rolex met guacamole, klinkt interessant ga het zeker eens proberen! Ook bakten ze daar het omelet mee met de chiapatti niet los van de chiapatti maar dat is vrij moeilijk denk ik
Hi Mjiep! Leuk te lezen dat je daar gewoon hebt! Ik ben nu 2x in Uganda geweest en vind het een geweldig land. Deden ze het rauwe omelet mengsel dan op het rauwe deeg van de chiapatti en werd alles dan goed gaar? Wel een goed idee, als het zo goed werkt bespaard het weer tijd 😉 Laat mij weten hoe de cobi Rolex met guacamole is bevallen 🙂 Groetjes, Anouk