Met dit echte herfstweer wordt de zin in wafels groter.. Hier twee recepten, eentje voor wafels op een relatief gezonde manier (de ontbijtwafels, die ik wel eens als ontbijt eet) en eentje voor wafels op een wat minder gezonde manier 😉 (de smikkelwafels, leuk om te maken en uit te delen of in te vriezen). Alle twee erg lekker!
Smikkelwafels:
Ingrediënten voor 22 wafels
1/2 kg zelfrijzend bakmeel
350 gr fijne suiker
350gr roomboter
3 pakjes vanillesuiker
7 eieren
1 kop melk
1 doosje/handje rozijntjes
Bereiding:
Doe de suiker, roomboter en vanillesuiker in een pannetje en laat dit rustig smelten. Doe de eidooiers in een grote mengkom en het eiwit in een andere kom. Als het mengsel gesmolten is, voeg dit bij de eidooiers. Meng dit goed door elkaar. Voeg daarna het zelfrijzend bakmeel samen met de melk en de rozijnen toe. Mix dit weer goed door elkaar. Klop de eiwitten apart stijf. Als ze goed stijf geklopt zijn, lepel ze dan voorzichtig door het beslag. Dek de kom af en laat 1 á 2 uur op kamertemperatuur rijzen. Laat het wafelijzer opwarmen en smeer het in met een beetje olie of boter. Daarna kan het grote bakspektakel met het wafelijzer beginnen. Enjoy!
Ontbijtwafels:
Ingrediënten voor 3 wafels
1 rijpe banaan
40g havermout
70ml halfvolle melk
1 ei
1 theelepel bakpoeder
1 theelepel kaneel
Bereiding
Laat het wafelijzer voorverwarmen. Prak de banaan en meng daarna met havermout, melk, ei, kaneel en het bakpoeder in een kom. Mix het geheel met de staafmixer zodat de havermout fijn wordt. Smeer het wafelijzer in met een beetje olie en bakken maar.